Jak se zbavit staré autobaterie

Otočíte klíčkem v zapalování, ozve se tak trochu „nemocné“ zakuckání a motor nenaskočí. Řidiči samozřejmě vědí, že k takovému problému může dojít obzvlášť na podzim a v zimě. Většinou znamená, že skončila životnost autobaterie.

Jak funguje autobaterie

Autobaterie je zdrojem intenzivního výboje energie. Pokud otočíte klíčkem, výboj roztočí motor a umožní spalování paliva. Asi jako když rukou roztáčíte sekačku na trávu, jen trhavý pohyb nahrazuje elektřina.

Pokud se motor zakucká, znamená to s nejvyšší pravděpodobností, že energie v baterii je málo a nedokáže motor pořádně roztočit. Pokud se neozve vůbec nic, baterie je nejspíš úplně vybitá. V obou případech se obvykle nevyhnete její výměně. Pokud se totiž akumulátor vybije pod kritickou hranici, jeho kapacita dramaticky klesá a nikdy už nepůjde dobít do původní kondice.

Problémy typicky pocítíte v zimě. Chlad totiž způsobuje, že olej v motoru je poněkud tužší a to znamená, že na roztočení motoru je potřeba větší síla, kterou stará, nebo dlouho odstavená baterie nevyvine.

 

Jak se zbavit autobaterie

Autobaterie je z pohledu zákona nebezpečný odpad a jako taková musí být také odborně zlikvidována, respektive recyklována. Pokud se zbavujete ojetého vozidla u spolehlivého likvidátora, hlavu si s tím lámat nemusíte, vše vyřeší za vás. Pokud ale potřebujete autobaterii vyměnit, je dobré vědět, co udělat s tou starou.

Správných řešení je hned několik. Většina autobaterií u běžných vozů je olověných. V takovém případě je můžete odevzdat zdarma ve sběrném dvoře. Autobaterii je možné také odvézt do výkupu kovových odpadů , kde za ni dokonce můžete dostat nějaké peníze zpátky. Poslední variantou je potom odvézt ji přímo prodejci. Ten ze zákona musí starou autobaterii přijmout, a to bez ohledu na to, jestli jste ji koupili přímo u něj, nebo někoho jiného.

Jak se autobaterie recyklují

Způsobů, jak probíhá samotná recyklace baterií je několik. U autobaterií proces běžně probíhá tak, že se akumulátory nejprve rozdrtí. Následně z nich vyteče elektrolit. Obvykle se jedná o kyselinu sírovou, která se chemicky zneutralizuje na neškodnou látku. Zbytek podrcené směsi je následně vložen do pece, kde se olovo vytaví a dá se znovu využít.