Jak poznat poruchu převodovky a jak se o ni starat

Na jedné straně je silný rozpálený motor, na té druhém kola, která přiléhají k asfaltu. A mezi tím ukrytý, ale u spalovacích motorů nepostradatelný, pomocník. Převodovka patří k těm dražším součástkám vozidla a její závada může být velmi nepříjemná.

Převodovka je spíš tou odolnější částí vozidla. Jenže ani ona nevydrží věčně. Správná péče sice dokáže řadě problémů předejít, nicméně riziko poruchy je tady vždycky. A pokud k takové poruše dojde, auto už daleko nedojede. Jak poznáte, že je s převodovkou něco v nepořádku a jak se o ni správně starat?

Jak poznat poruchu převodovky

Porucha převodovky se může projevovat různými způsoby. Někdy je okamžitě jasné, že je to právě převodovka, co potřebuje péči automechanika, někdy mohou být projevy její poruchy podobné poruchám jiných součástek. Každopádně se vadná převodovka obvykle projeví několika typickými způsoby.

Problémy s řazením

Nejčastěji ji řidiči poznají poruchu převodovky v okamžiku, kdy začne zlobit řazení. Pokud je řazení rychlostí obtížné nebo dokonce nemožné, nejspíš se vaše převodovka loučí.

Neobvyklé zvuky

Další věcí, na kterou se zaměřit, je zvuk. Hlučné nebo neobvyklé projevy, jako je bzučení, kvílení nebo bouchání při řazení, by měly vždy upoutat vaši pozornost. Pokud zvuky přicházející z oblasti převodovky nejspíš s ní nebude všechno v pořádku a je potřeba vyhledat odborníka.

Únik kapaliny

Únik kapaliny je další varovný signál. Skvrny pod vozidlem mohou být příznakem několika problémů a jedním z nich je únik převodové kapaliny. Její nedostatek pak může vést k vážným poškozením, pokud se neřeší včas.

Nepříjemná jízda

Pokud při jízdě cítíte vibrace nebo trhání, je to další důvod pro návštěvu servisu. Škubání nebo cukání při akceleraci nebo zpomalování mohou být příznakem selhání převodovky či jiných souvisejících součástek.

Správná péče dokáže předejít poruše

I u převodovky platí, že správná péče dokáže předejít hromadě problémů a ušetřit peníze. Jedním z nejdůležitějších kroků je pravidelná výměna převodové kapaliny. Kontrolu její hladiny možná ještě zvládnou řidiči sami. Pokud jde o výměnu kapaliny, ta už se neobejde bez nářadí a šroubování.

Obecné doporučení je u manuální převodovky vyměnit kapalinu po 80 tisících až 100 tisících kilometrech, nebo po 5 letech provozu. Trochu jiné je to u poloautomatických převodovek, kde se doporučuje výměna po 60 tisících kilometrech a u automatických kde se obvykle uvádí 30 tisíc kilometrů jako hraniční hodnota pro výměnu. Každopádně vždycky platí že je dobré držet se doporučení výrobce vozu.

A samozřejmě pokud máte jakékoliv problémy s převodovkou, navštivte automechanika. Může se stát, že převodovku už nepůjde zachránit a vy se rozhodnete se s vozidlem definitivně rozloučit, protože nechcete investovat do dalších oprav. V takovém případě doporučujeme obrátit se na seriózního likvidátora, který za vás vyřeší většinu nezbytné administrativy a zajistí, že bude vaše vozidlo ekologicky zlikvidováno.