Jak na odhlášení auta z registru a co potom

Auto dosloužilo a je nejvyšší čas se s ním rozloučit. Pro řidiče jsou to už jen poslední administrativní úkoly, jenže pro odborníky tady teprve začíná práce, která vede k finální ekologické likvidaci.

Odhlášení vozidla z registru je důležitý krok. Zajišťuje, že vozidlo již nemůže být legálně provozováno na veřejných komunikacích a hlavně, že je s ním naloženo v souladu s platnými předpisy a zákony. Aby vše proběhlo hladce řidič by se měl obrátit na spolehlivého likvidátora, který mu pomůže také s administrativou. Celý proces totiž pomáhá předcházet neoprávněnému používání vozidla a zajišťuje odpovědnou likvidaci starých vozidel.

 

 Kolik se platí za vyřazení auta z registru

Pokud chcete definitivně vyřadit vozidlo z registru (jedná se tedy o jeho zánik), je tento administrativní úkon zdarma. Majitel vozidla z likvidace dokonce může peníze získat. Téměř každé vozidlo v sobě totiž ukrývá potenciál v podobě náhradních důl. I na starých strojích často bývají kvalitní součástky jako třeba převodovka, motor, světla a mnohé další. Majitel za ně může dostat i několik tisíc korun.

 

Kroky při likvidaci vozu

Likvidace vozu je částečně administrativní a částečně technický proces. V každém případě zahrnuje několik kroků, které je potřeba absolvovat.

1.  Předání vozidla k likvidaci

Pokud si vyberete seriózního likvidátora, nemusíte se starat prakticky o nic. Stačí se svým vozem dojet na určené místo s technickým průkazem a osvědčením o tom, že jste majitelem vozu. Profesionálové s vámi pak všechny další kroky projdou a vyřeší, a to včetně odhlášení z registru.

Samotné vozidlo čeká ekologická likvidace, která je ze zákona povinná. Z pohledu legislativy se totiž z vozidla okamžitě po odepsání z registru stává nebezpečný odpad a jako s takovým je s ním nutné nakládat. To znamená především odstranit z něj vše, co může být potenciálně rizikové. Jde například o provozní kapaliny nebo autobaterie.

Ne všechny součástky ale musí skončit likvidací. Právě naopak, ideální je stav, kdy se maximum částí vozu použije znovu na náhradní díly a prodlouží tak životnost dalším automobilům.

2. Odhlášení vozidla z registru

Další krok je administrativní. Je potřeba vyřadit auto z registru. I to za vás vyřeší někteří kvalitní likvidátor. Například Likvidace Vojkov zařídí odhlášení z registru dokonce zdarma. Úkon probíhá na obecním úřadu s rozšířenou působností a je nutné odevzdat několik věcí:

  • Velký a malý technický průkaz
  • Přední i zadní registrační značku
  • Doklad o ekologické likvidaci
 

3. Zrušení povinného ručení

Celý proces je důležitý zejména proto, že od úřadu dostane majitel vozu potvrzení, na základě kterého může zrušit povinné ručení. Pojišťovna mu pak vrátí odpovídající část pojistného. Se zrušením povinného ručení už likvidátoři pomoci neumí. Nejde o složitý krok nicméně musí být proveden písemně. Každá pojišťovna k němu má vlastní dokument.